OPTA: Matematiske vinnersjanser

Brasil har ikke vunnet VM siden 2002, men det er gode muligheter for at 2022 blir deres år. Ifølge matematikken.

Søramerikanerne er bookmakernes favoritt. Får nå også det matematiske favorittstempelet, etter at statistikkbyrået Opta har prosessert all data med kunstig intelligens.

PS! Se grafisk oversikt nederst på siden!

Brasil kommer ut med en vinnersjanse på 15,8 prosent. Argentina (12,6 %) og Frankrike (12,2 %) er de nærmeste utfordrerne, ifølge «Stats Perform» som beregningsmodellen er navngitt med.

Basert på ranking, resultater, historikk, statistikk og bookmakernes odds beregner den sannsynligheten for hvert enkelt kamputfall (seier, uavgjort eller tap) i verdensmesterskapet.

Oddsen og rankingen er basert på historiske og nylige prestasjoner. Så vurderer Stats Perform styrken til motstanderne og graden av hver nasjons vanskelighet vei til finalen ved å benytte kamputfallsannsynlighet. Gruppesammensetningen og seedingen inn mot sluttspillet tas også med i beregningen.

Brasil kommer som nevnt best ut med den største seierssjansen. Innfrir den femfoldige verdensmesteren så blir Brasil første nasjon til å vinne VM seks ganger. Brasil er følgelig laget med størst sannsynlighet (25 %) for å nå finalen.

Kroatia, som nådde finalen i 2018, kommer ikke så godt ut av Optas kalkuleringer. Finalesannsynligheten i Qatar er bare 4 prosent. 11 andre deltakere har høyere finalesannsynlighetsprosent.

England og Wales

Storbritannia er i årets VM representert med to lag for første gang sidne 1998; England og Wales. De har sågar havnet i samme gruppe. Sammen med USA og Iran i gruppe B.

Stats Perform har beregnet følgende sannsynligheter for 1. og 2. plass i gruppen: England (62,9 % – 22,9 %), USA (17,0 % – 30,1 %), Wales (13,9 % – 28,4 %) og Iran (6,3 % – 18,6 %).

England er femterangert på sannsynlighetstabellen som kommende verdensmester med en matematisk vinnersjanse på 9 prosent. Sjansen for å nå kvartfinalen er beregnet til 56 prosent – tredje høyeste av alle VM-deltakerne. Slår Three Lions endelig til?

Statistikk kan benyttes til alt, men er likevel så skjørt at bare ett eneste uventet kamputfall endrer på alt. Den antatte favoritten kommer ikke til å vinne i hver av de 64 kampene som står på programmet i Qatar.

Kilder: Jamie Kemp (Opta) og BBC
Oversettelse og tilrettelegging: Thomas Møller

Legg igjen en kommentar